Serunding untuk santapan puasa dan hari raya
Posted by En.Mat Ju
Serunding merupakan sejenis masakan yang dibuat dengan rempah dan dimasak sehingga kering, dan kadangkala berminyak (terutama serunding daging) agar tahan lama. Ia dimasak dan dikacau tanpa henti hingga betul-betul kering kerana dengan cara itu saja ia akan tahan lama.
Antara serunding yang biasa adalah Serunding Daging, Ayam, dan Ikan. Ia adalah hidangan yang lazim pada Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji. Masyarakat Melayu selalu membuat serunding terutama apabila banyak daging qurban (Hari Raya Haji). Serunding boleh dimakan dengan nasi himpit, ketupat nasi, ketupat daun palas, lemang dll.
Untuk sebarang tempahan sila hubungi Zulkarnain Harun 017-9702964
Copyright © by dynamicmania
Antara serunding yang biasa adalah Serunding Daging, Ayam, dan Ikan. Ia adalah hidangan yang lazim pada Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji. Masyarakat Melayu selalu membuat serunding terutama apabila banyak daging qurban (Hari Raya Haji). Serunding boleh dimakan dengan nasi himpit, ketupat nasi, ketupat daun palas, lemang dll.
Untuk sebarang tempahan sila hubungi Zulkarnain Harun 017-9702964
Copyright © by dynamicmania
0 comments: