October 8, 2014

Puding Trifle

Posted by En.Mat Ju

Kali pertama mencuba resepi puding trifle, alhamdulillah menjadi.



Jika anda ingin mencuba, boleh dapatkan resepi penuh di My Resepi

Bahan-bahan :

- Swiss roll
- 1 tin fruit cocktail
- 1 kotak kristal jelly - cap Nona
- 1 tin susu cair
- 1 tin air
- 7 sudu gula pasir
- 4 sudu besar tepung kastard - sukatan membukit

Cara-cara :

1. Lapisan 1 = Potong swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan. Tuangkan air fruit cocktail ke atas swiss roll hingga lembap, ketepikan dulu.

2. Lapisan 2 = 1 tin susu + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastard dengan 1/2 tin air = tepikan dulu). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastard tadi, kacau hingga menjadi likat. Tuang di atas lapisan 1 tadi.

3. Lapisan 3 = Buah-buahan cocktail tadi ditabur atas lapisan 2(kastard). Ketepikan sekejap.

4. Lapisan 4 = Masak air panas (ikut sukatan pada kotak jelly),hingga mendidih. Masukkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuangkan ke atas lapisan 3 (buah-buahan).

siap...

Terima kasih kpd pemilik resepi asal yg sudi berkongsi..

0 comments: